Bu Hafta Vizyona Giren Filmler (19 Mart 2010 Cuma)

Gönderen: sinesefil | Cuma, Mart 19, 2010
Dersimiz Atatürk (2010)


Vizyon tarihi: 19 Mart 2010

Oyuncular:
Halit Ergenç (Atatürk), Çetin Tekindor (Tarihçi Dede), Batuhan Karacakaya, Canan Hoşgör, Tolga Savacı, Doğa Rutkay, Bülent Emin Yarar, Deniz Konuk, Nilgün Kasapbaşoğlu, Mehmet Auf

Ekip:
Hamdi Alkan (Yönetmen), Turgut Özakman (Senaryo), Birol Güven (Yapımcı), Serkan Balbal (Yapımcı), Aydın Sarman (Müzik), Burcu Güven (Müzik), Ferhat Öçmen (Görüntü yönetmeni), Dilek Pınarcı Başak (Sanat yönetmeni), Umay Korgül (Kostüm tasarım)

Konu:
"Dersimiz Atatürk" filminde Atatürk; yalın, sıcak bir dille Turgut Özakman’ın kaleminden anlatılıyor…

İlkokul 5. sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürk''ü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlar. Bu ödev onlar için Atamızın yaşamına ve Ülkemizin Kurtuluş öyküsüne yapılacak uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır. Bu yolculukta onlara önderlik edecek olan çocuklardan birinin ödüllü tarihçi "Dede"sidir. Ama bu "Dede" diğer tarihçilere hiç benzememektedir. O, tarihi sıkıcı bir geçmiş olarak anlatmaktan çok uzaktır sanki fantastik bir dünyanın tarihçisidir. Çocuklara Mustafa Kemal''in çocukluğunu, okul hayatını, askerlik kariyerini anlatır. Onları Kurtuluş Savaşı''nın en önemli cephelerine götürür, dünyada eşi görülmemiş bir direniş gösteren Türk halkının eşsiz kahramanlarıyla tanıştırır. Cumhuriyetin kuruluşuyla yoktan var edilen ülkenin emeklerini ve Ata''nın hayran olunası insani özelliklerini bazen canlandırmalar, bazen de tarihten gelen fotoğraf ve videolarla öğretir.



Dear John / Sevgili John (2010)



Vizyon tarihi: 19 Mart 2010

Oyuncular:
Channing Tatum (John Tyree), Amanda Seyfried (Savannah Curtis), Richard Jenkins (Mr. Tyree), Henry Thomas (Tim), D.J. Cotrona (Noodles), Cullen Moss (Rooster (Dan Rooney)), Gavin McCulley (Starks), Jose Lucena Jr. (Berry), Keith Robinson (Captain Stone), Scott Porter (Randy), Leslea Fisher (Susan), William Howard Bowman (Daniels (as William Howard)), David Andrews (Mr. Curtis), Mary Rachel Dudley (Mrs. Curtis), Bryce Hayes (Yellow Shirt)

Ekip:
Lasse Hallström (Yönetmen), Jamie Linden (Senaryo), Nicholas Sparks (Senaryo), Deborah Lurie (Müzik), Terry Stacey (Görüntü yönetmeni)

Konu:
Çocukluğu evdeki dengeyi kurmakla geçen John Tyree, orduya yazılır ve asker olmak için evden ayrılır. Gitmeden önce Savannah isminde, hayır kurumlarında çalışan muhafazakar üniversite öğrencisi ile tanışır. Tesadüfler onları hep karşı karşıya getirir. Aralarındaki ilişki kıskançlık nedeniyle bozulur gibi olsa da, John genç kızın kalbini kazanmayı başarır. Ancak 11 Eylül''den sonra John orduya çağrılmıştır. Savannah ile John''un arasındaki ilişki artık mektuplarla ilerleyecektir.



Kara Köpekler Havlarken (2009)



Vizyon tarihi: 19 Mart 2010

Oyuncular:
Cemal Toktaş (Selim), Volga Sorgu Tekinoğlu (Çaça), Erkan Can (Usta), Ayfer Dönmez (Ayşe), Murat Daltaban (Mehmet), Ergün Kuyucu (Sait), Mehmet Usta (Anten), Taylan Ertuğrul (Reis), Muhammed Cangören (Kürt dede), Şener Savaş (Komiser)

Ekip:
Mehmet Bahadir Er (Yönetmen), Maryna Gorbach (Yönetmen), Mehmet Bahadir Er (Senaryo), Sviatoslav Bulakovskyi (Görüntü yönetmeni), Alp Erkin Çakmak (Müzik), Bariş Diri (Müzik), Maryna Gorbach (Kurgu)

Konu:
Mahallenin iki afilli delikanlısı; Güvercinci Selim (Cemal Toktaş) ve Çaça Celal (Volga Sorgu), gökdelenlerin hemen yanında dar gelirli insanların yaşadığı bir mahallede oturup, yolun öteki tarafındaki lüks semtlerde Usta (Erkan Can) dedikleri birisinin hesabına otoparkçılık yaparlar.

Selim, sevdiği kız Ayşe (Ayfer Dönmez) ile evlilik planları yapıyordur. Çaça''yla en büyük hayalleri ise kendilerine ait bir otoparka sahip olmaktır. Selim’in sürekli gittiği güvercinciler lokalinden abileri Mehmet''in (Murat Daltaban) bir alışveriş merkezinin güvenlik ihalesini beraber alma teklifini kabul ederler.İşini elinden almak istedikleri güvenlik müdürü Sait (Ergun Kuyucu) durumu öğrenince Selim ve Çaça''nın hayatları baş edemeyecekleri kadar hızlı değişir.

Film; şehir hayatında naif hayalleri olan temiz insanların acımasız gerçeklerle yüzleşmesini, genç ve dinamik bir dille anlatıyor.




Köprüdekiler (2009)



Vizyon tarihi: 19 Mart 2010

Oyuncular:
Fikret Portakal (Fikret), Murat Tokgöz (Murat), Umut Ilker (Umut ), Cemile Ilker (Cemile ), Serkan Ozcan

Ekip:
Aslı Özge (Yönetmen), Aslı Özge (Senaryo), Fabian Massah (Yapımcı), Aslı Özge (Yapımcı), Emre Erkmen (Görüntü yönetmeni)

Konu:
Uzunca saçları, tek küpesi ve yüzüğüyle Don Juan havasındaki Fikret (17) Boğaz Köprüsü trafiğinde gizlice gül satarak hayatını kazanır. Bir yandan da Eminönü civarindaki çeşitli dükkanları dolaşarak daha iyi bir iş arar.

Umut (28) Taksim-Bostancı hattında işleyen bir dolmuşta şoför olarak çalışmaktadır. Televizyon dizilerindeki hayatlardan etkilenen karısı Cemile''yi memnun etmek için, birlikte emlakçıları dolaşırlar, kiralık daha iyi bir ev ararlar. Kayseri''den Boğaz Köprüsü''ne trafik polisi olarak atanmış olan Murat (24) ise milyonlarca arabanın arasında kendini yalnız hisseder. Akşamları, bir polis arkadaşıyla paylaştığı evde bilgisayarının başına oturur ve internet üzerinden kız arkadaş arar.

Şehrin varoşlarında yaşayan, şehrin merkezinde ise varoluş mücadelesi veren Fikret, Umut ve Murat''in hayalleri, birbirlerinden habersiz, her gün Boğaz Köprüsü üzerindeki sonsuz trafikte milyonlarca Istanbulluyla birlikte kesişir.

Film, kendilerini oynayan ana karakterlerin yaşam hikayelerinden esinlenerek geliştirilmiş ve gerçek mekanlarda çekilmiştir.

"Köprüdekiler" 28.Uluslararası İstanbul Film Festivali''nde "Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi" ödülünü kazandı.



The Men Who Stare at Goats / Özel Kuvvetler (2009)



Vizyon tarihi: 19 Mart 2010

Oyuncular:
George Clooney (Lyn Cassady), Ewan McGregor (Bob Wilton), Jeff Bridges (Bill Django), Kevin Spacey (Larry Hooper), Stephen Lang (General Dean Hopgood), Nick Offerman (Scotty Mercer), Tim Griffin (Tim Kootz), Waleed Zuaiter (Mahmud Daash), Robert Patrick (Todd Nixon), Rebecca Mader (Debora Wilton), Stephen Root (Gus Lacey), Glenn Morshower (Major General Holtz), Jacob Browne (Lieutenant Boone), Todd La Tourrette (Dave), Brad Grunberg (Ron)

Ekip:
Grant Heslov (Yönetmen), Peter Straughan (Senaryo), Jon Ronson (Senaryo), Rolfe Kent (Müzik), Robert Elswit (Görüntü yönetmeni)

Konu:
Gerçek olamayacak kadar garip günlük hikayeler peşinde koşan bir gazetecinin Amerikan ordusunun gizli bir kolunu keşfetmesiyle, akıllara durgunluk veren bir görevle kendini Özel Kuvvetler arasında bulması bir olur.
Gazeteci Bob Wilton (Ewan McGregor) gizemli bir kişilik olan ve Amerikan ordusunun deneysel bir birimine ait olduğunu öne süren Lyn Cassady (Oscar’lı oyuncu George Clooney) ile tanıştığında, kendisine büyük bir çıkış sağlayacak güçlü bir haberin peşindedir. Cassady’ye göre, New Earth Army (Yeni Dünya Ordusu) farklı savaş yöntemleriyle gelmektedir. “Warrior Monks” (Savaşçı Rahipler) adlı birlik eşi benzeri bulunmayan psişik güçlere sahip kişilerden oluşmaktadır ve düşmanın zihnini okuma, duvardan geçme, hatta bir keçiye bakarak onu öldürme gibi yeteneklere sahiplerdir. Programın yaratıcısı Bill Django (Oscar adayı Jeff Bridges) ortadan kaybolmuştur ve Cassady’nin görevi de onu bulmaktır.
Yeni tanıştığı Lyn’in inanılması güç hikayeleriyle aklı karışan ve merakı uyanan Bob, birdenbire Lyn’in peşi sıra gitmeye karar verir. İkili Django’nun kaçak medyum Larry Hooper (iki Oscar sahibi Kevin Spacey) tarafından yönetilen gizli kampına yol alırken, Bob da Django’nun Yeni Dünya Ordusu ve Hooper’ın mükemmel askerlerden oluşan kişisel ordusu arasında kalır. Bu zorlu maceradan kurtulmak için hiç ummadığı bir düşmanı altetmek zorunda kalacaktır.




Büşra (2009)



Vizyon tarihi: 19 Mart 2010

Oyuncular:
Mine Kılıç (Büşra), Tayanç Ayaydın (Yaman), Coşku Cem Akkaya (Ferit), Çiğdem Batur (Alara), Enise Ütük (Selen), Alpay Özdoğancı (Selim Bey), Gülay Deniz (Melek Hanım), Mutlu Güney (Hikmet Bey), Nesime Alış (Saadet Hanım), Hüseyin Özay (Rahman Bey), Kaan Urgancıoğlu (Titrek), Can Emre (Kirli), Erdi Işık (Morgöz), Murat Prosçiler (Uygar)

Ekip:
Alper Çağlar (Yönetmen), Bahadır Boysal (Senaryo), Alper Çağlar (Senaryo), Alper Akman (Yapımcı), Ulaş Zeybek (Görüntü yönetmeni), Duygu Kabaçam (Sanat yönetmeni), Ufuk Evcimen (Müzik), Yağmur Sarıgül (Müzik), Aziz Berk Erten (Müzik)

Konu:
BÜŞRA’nın hikayesi dört yalnız insanın, dört farklı bakış açısının ve dört trajik öykünün düğümlenmesiyle vücuda geliyor.

Büşra üniversiteden yeni mezun olmuş, hayata atılmak üzere olan, muhafazakar ve varlıklı bir ailenin türbanlı kızıdır. Modern ve progresif arzuları ile, ailesinin onu yetiştirdiği ve alışkın olduğu değerler kendi içinde bir çelişki halindedir. Zeki, maneviyata önem veren, ve yaşından öte bir bilgeliğe sahip olmasına rağmen muhafazakar veya liberal Türkiye arasında nereye ait olduğunu çözememektedir.

Yaman nihilist köşe yazıları ve agresif romanlarıyla tanınan, liberal bir gazeteci-yazardır. İçe dönük bir yapısı varmış gibi gözükse de, çok dobra ve pervasız konuşur, damarına basıldığında ortamın gerektirdiği diplomatik üsluba aldırmadan ağzına geleni söyler, bunun sonucunda kaybedebileceklerini umursamaz, aklı ve yeteneği sayesinde yarattığı krizlerin yol açabileceği problemleri aşma gücüne sahiptir. Her kariyer insanı gibi o da belli bir seviyede kente ve kent ilişkilerine mahkum olmuş, gerek kariyerinde gerek özel hayatında kendisiyle çelişebilecek şeyler yapmış ama samimiyete ve açık yürekliliğe karşı daima bir açık kapı bırakmıştır.

Ferit ise Büşra''nın ailesinin son derece sıcak baktığı bir damat adayıdır. Özünde aşırı tutucu ve önyargılı bir şekilde dindar olan Ferit, iş dünyasında ve arkadaşlarıyla olan sosyal hayatında ise asla gerçek kimliğini deşifre etmez. Sürekli farklı maskeler takan bu asabi genç adam, o kadar farklı kılığa ve davranışa bürünmüştür ki, bu kimliklere özendiği mi yoksa onlardan nefret ettiği mi belli değildir.

Alara, doğunun spiritüel öğretileriyle modern&kentli kimliğini “kendince” birleştirmiş, Yaman ile ilişkisini kaybetmemek için her türlü davranışı benimseyebilecek, alımlı bir genç kadındır. Görünürde mükemmel çift oldukları Yaman''la son zamanlarda araları iyice açılmıştır. Verdiği Yoga derslerindeki özdeyişleri ve felsefeleri kendi hayatına uygulayamamakta, içinde fokurdayan fesatlığı ve Yaman''a olan trajik alışkanlığını aşamayan müstehzi bir insandır.

Filmin esas konusu Büşra ile Yaman’ın tüm engellere ve ideolojik farklılıklara rağmen önüne geçemedikleri çekim kuvveti, ve sonunda alevlenen aşktır. İnsanların siyasi veya vicdani görüşlerine göre değil, özlerinde yer alan benzerliklere göre değer kazandığı, naif bir aşk.

Bir yandan Ferit ve Alara’ya ve bir yandan etraflarında tepki ile alevlenen muhafazakar ve liberal çevrelerine rağmen birbirlerine karşı olan hislerini engelleyemeyen Büşra ve Yaman, başlarına gelecek absürt komik engeller ve türlü belalara rağmen önyargılarını bir kenara bırakıp birbirlerini tanımaya bir fırsat verirler.

Fiyaskoya dönüşen türban defilelerinden, gençlerin çılgınca eğlendiği maskeli balolara, ara sokaklardan mahalle kavgalarına kadar İstanbul''un en güzel ve en kirli yerlerinin varolduğu, sevginin, baskının ve en önemlisi yalnızlığın sorgulandığı bir dram Büşra. Türkiye’nin ve Türklerin birbirlerini kırmaya ve birbirlerinden uzaklaşmaya meyilli olduğu bir dönemde, en insancıl ve doğal duyguların imkansız mücadelesi.

Sonunda ortaya çıkan kaçınılmaz trajedi ise, yaşadıkları toplumun en üzücü gerçeğini onlara mutlak bir biçimde anlatacak: Hoşgörü olmayan toplumlarda, insanlar yalnızlığa mahkumdur.

0 Response to "Bu Hafta Vizyona Giren Filmler (19 Mart 2010 Cuma)"

Yorum Gönder

sinesefil@twitter

sinesefil | copyright 2010
Sefiller diyarından duyurulur: Sitede yer alan tüm yazılı ve görsel zamazingolar el emeği, göz nuru, alın teridir.
İzinsiz kullanmaya kalkmayacağınızı biliyoruz, ola ki öyle bir densizlik ettiniz, sakın korkmayın;
peşinizden Reservoir Köpekleri'ni salacak ne hâlimiz var, ne de tâkatimiz.
Adı üstünde hepimiz bir avuç sefiliz. Şimdi uslu uslu oynayın bakalım. Öptük sizi kuzucuklar.