I Killed My Mother (2009)

Gönderen: sinesefil | Pazar, Ağustos 29, 2010

I KILLED MY MOTHER / ANNEMİ ÖLDÜRDÜM FİLMİ
GÖSTERİM TARİHİ: 24 EYLÜL 2010


Konusu


Xavier Dolan’ın yönettiği ve Xavier Dolan, Anne Dorval, François Arnaud ile Susanne Clement’in oynadığı Annemi Öldürdüm (J’Ai Tue Ma Mere - I Killed My Mother), 24 Eylül 2010’da Adrenal Film dağıtımıyla Adrenal Film tarafından vizyona çıkarılıyor.

Yapmadığı ev ödevi yüzünden gereksiz büyüklükte bir yalan söyleyen Hubert, olayı duyup çılgına dönen annesi Chantale tarafından sınıf arkadaşlarının önünde azarlanır… Arkadaşı Antonin ile paylaşacağı bir evde daha özgür yaşamayı hayal eden Hubert, gördüğü kiralık daire üzerine konuyu annesine açar ve destek görür, ancak ertesi gün Chantale, yaşının küçük olduğunu ileri sürerek oğlunun taşınmasına izin vermez… O arada Antonin’in annesi Helene ile yaşadığı sevgi dolu ilişki Hubert’i geçmişe götürür, eski güzel günleri hatırlar ve annesini yeniden kazanabilmek için yemekten çamaşıra bütün ev işleriyle ilgilenir. İşten dönen Chantale, oğlunun yaptıklarına hayran kalır fakat bu durum fazla uzun sürmez; kadın, Helene ile karşılaşıp Hubert ile Antonin arasındaki ilişkiyi öğrenir ve şok geçirir… Vurdumduymaz babasının başbaşa görüşme talebini kabul eden Hubert, adamın evine gittiğinde tuzağa düşürülmüş hisseder; çünkü Chantale de oradadır ve ortak amaçları çocuğun yatılı okula yollanmasıdır… Bir haftasonu tatilinde kullandığı uyuşturucunun etkisiyle Hubert geceyarısı eve gider, annesini uyandırır ve ona aşkını ilan eder; fakat ertesi sabah gördüğü mektuptan yatılı okul macerasının bir yıl daha uzatıldığını anlar ve çılgına döner... Bir süre sonra Hubert okulda iki delikanlının saldırısına uğrarken annesi oğlunun odasında gizli video kayıtlarını bulur. Kasetlerde Hubert, acımasızca annesi hakkındaki düşüncelerini, hislerini itiraf etmektedir. Ertesi gün Hubert okuldan kaçar, deli gibi oğlunu arayan Chantale, sonunda onu büyüttüğü yerde, nehir kıyısında bulur. Tabiatın kucağında ikili kısa bir süre de olsa huzura erecektir…


Notlar

“Aslında onu hala seviyorum…”

Sadece 19 yaşındayken yönettiği, kişisel imkanlarıyla prodüksiyonunu gerçekleştirdiği, ve başrolü üstlendiği bu ilk filminde Xavier Dolan gayet açık sözlü… Kahramanı Hubert yetişkinliğe geçiş döneminin gerginliklerini tam dozunda yansıttığı gibi kahramanın annesi Chantale de orta yaş bunalımının huysuzluklarını tüm inandırıcılığıyla sergiliyor. Tıkır tıkır işleyen, evrensel diyaloglar ve akıcı anlatımı ‘ANNEMİ ÖLDÜRDÜM’ün başarısında büyük yere sahip. Xavier Dolan’ın sunduğu sinemasal keyfin yanı sıra özellikle genç seyirciler, büyümenin sıkıntılarına dair filmin barındırdığı pek çok detayda kendilerini görecekler. Ebeveynler ise film sayesinde çocuklarıyla doğru iletişim kurmanın alternatif yolları üzerine düşünecekler!

Tam adıyla Xavier Dolan-Tadros, küçük yaştan itibaren kamera önü deneyimi edinmeye başladı. Böylece, kendi deyişiyle oyunculuk yapmayı sevdiğinin, istediğinin farkına vardı. Senaryo yazmak, reji vs. ise her zaman cazip görünse de hiçbir zaman esas hedef değilmiş için kendisi için. Ergenlik bunalımları, annesiyle gel-gitli ilişkileri derken sadece üç gün içerisinde J’AI TUE MA MERE / I KILLED MY MOTHER başlıklı senaryonun ilk versiyonunu yazdı. Böylece daha 16 yaşındayken senaristti, kısa süre sonra da ilk filminin yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrolünü üstlendi. Mart 1989, Quebec Kanada doğumlu Xavier Dolan’ın gerçekleştirdiği, otobiyografik özellikler taşıyan ilk uzun metraj sinema filmi ANNEMİ ÖLDÜRDÜM 18 Mayıs 2009’da görücüye çıktı. Üstelik bütün sinemacıların rüyalarını süsleyen Cannes Film Festivali’nde!.. Dolan, büyük övgülerin yanı sıra üç önemli ödül ile ayrıldı festivalden. Ardından Kanada’nın Oskar aday adayı oldu!


Bangkok’dan Reykjavik’e toplam 22 ödül ve 6 adaylık!

* İstanbul Film Festivali 2010: Radikal Halk Jürisi Özel Ödülü
* Cannes Film Festivali 2009 - Yönetmenlerin Onbeş Günü: Sanat-Sinema Ödülü, Genç Bakış Ödülü, SACD Ödülü
* 2009 Vancouver Film Festivali: En İyi Kanada filmi
* 2009 Lumiere Ödülleri: Lumiere Ödülü, Seyirci Ödülü
* 2009 Cesar Ödülleri: En İyi Yabancı Film adayı
* 2009 Sao Paulo Film Festivali: Uluslararası Jüri Ödülü adayı
* 2009 Satellite Ödülleri: En İyi Yabancı Film adayı
* 2009 Stockholm Film Festivali: Bronz At Ödülü adayı
* 2010 Palm Springs Film Festivali: En İyi Kadın Oyuncu
* 2009 Vancouver Film Eleştirmenleri: En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
* 2009 Bangkok Film Festivali: Özel Ödül
* 2009 Genie Ödülleri: Claude Jutra Ödülü
* 2009 Namur Festivali: En İyi İlk Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu


I KILLED MY MOTHER / ANNEMİ ÖLDÜRDÜM FRAGMANI

0 Response to "I Killed My Mother (2009)"

Yorum Gönder

sinesefil@twitter

sinesefil | copyright 2010
Sefiller diyarından duyurulur: Sitede yer alan tüm yazılı ve görsel zamazingolar el emeği, göz nuru, alın teridir.
İzinsiz kullanmaya kalkmayacağınızı biliyoruz, ola ki öyle bir densizlik ettiniz, sakın korkmayın;
peşinizden Reservoir Köpekleri'ni salacak ne hâlimiz var, ne de tâkatimiz.
Adı üstünde hepimiz bir avuç sefiliz. Şimdi uslu uslu oynayın bakalım. Öptük sizi kuzucuklar.