Boardwalk Empire (2009)

Gönderen: sinesefil | Perşembe, Eylül 23, 2010


İçki yasağı dönemi draması gerçekten sarhoş edici...

"Bütün kanallar bir yana HBO bir yana" sözü size fazla şişirilmiş geliyorsa bir de, ilk bölümü ile ortalama bir seyircinin standartlarından bir gömlek daha üstün olduğunu gösteren, kanalın yeni dizisi Boardwalk Empire'ı deneyin.Duyumlara göre HBO 70 dakikalık ilk bölüm için 20 milyon dolar harcamış ve ortaya çıkan işe bakılırsa oluşturulan 1920'lerin Atlantic City'si tam bir tasarım harikası olmuş. Ayrıca bölümü Martin Scorsese'in yönetmesi de işin kaymağı. Ama hikâyenin, görselliği geride bırakacağı ve seyirciyi daha da içine çekeceği bölümler ileride.

Mad Men'den beri hiçbir TV yapımı, tarihi bu denli titizlikle gözler önüne sermemişti. Özenle hazırlanmış setlerden göz alıcı köstümlere kadar - belki kostüm konusunda "Rome" rakip olarak gösterilebilir- muazzam bir iş çıkarılmış.Zaman makinesine sahip olduğumuzu düşünelim. Savaş sonrası İtalya zamanına çok az kişinin gitmek isteyecek olmasına karşın, Boardwalk Empire, bu atmosferi bize capcanlı Vegas ihtişamıyla yansıtıyor. Tabii kaza kurşununa kurban gitme olasılığınızın yadsınamayacak derecede yüksek olduğu bir Vegas.


Dizinin odak noktası, Haznedar Enoch "Nucky" Thompson (Steve Buscemi) denetiminde olan şehrin pespaye yeraltı dünyası. "Boardwalk", Thompson'ın, adam öldürmeye meyilli ahbap çavuşlarının yardımıyla -kardeşi de dahil- içkilere su katılarak ve fahiş fiyat biçilerek satılmasının kapılarını ardına kadar açacak uygulama olarak gördüğü İçki Yasağı Kanunu ile başlıyor. Kısa zamanda bu canlı kara borsa hareketleri bir grup çetenin ve başta dindar Nelson Van Alden (Michael Shannon) olmak üzere, kaçınılmaz olarak da federallerin dikkatini çekiyor. Thompson ve Van Alden kurgusal yaratımlar olmasına karşın Boardwalk bunları efsane gangsterler Arnold Rothstein (Michael Stuhlbarg) ve Charles "Lucky" Luciano (Vincent Piazza) gibi tarihi karakterlerle muhteşem şekilde harmanlayarak ortaya müthiş bir yapıt çıkarmış. Arka plandaki diğer karakterler de o günlerin çığırından çıkmış bozulmuşluğunu gözler önüne sermede başarılı.

HBO, başrolü olağandışı bir figür olan Buscemi'ye vermekle cesur bir hareket yapmış. Buscemi'nin performansının gerçekten iyi olmasına rağmen böyle hayatî bir rol için daha sıradan bir aktör seçilseydi dizinin daha hayrına olabilirdi. Kaldı ki Buscemi seçimi, kadrodaki diğer usta oyunculara bakılacak olursak çok yerinde. Bunlardan birkaç tanesi Kelly Macdonald, Dabney Coleman ve Michael Kenneth Williams. Böylesine kaliteli ve üst düzey oyunculardan oluşan bir ekibi görmek, "Emmy zamanında diğer yapımlardan rakip olabilecek oyuncular çıkabilecek mi?" sorusunu akla getirmiyor değil.
Ama iki oyuncu diğerlerinden çok daha fazla öne çıkıyor: Michael Shannon, "Revolutionary Road"da Kate Winslet ve Leonardo di Caprio'da gördüğümüz ürkütücü kasveti birebir yansıtıyor. Cohen Kardeşler'in "Ciddi Bir Adam" filminde bir enayiyi canlandıran Stuhlbarg da, Rothstein karakterine bürünerek 180 derece dönüş yapmış.


Görüntü yönetmeni Stuart Dryburgh, Atlantic City'nin şatafatlı ve bir o kadar da karanlık yaşantısını denge içinde seyirciye sunmuş.Boardwalk Empire aktardığı suç dünyası hikâyesiyle "Casino" ve "Sıkı Dostlar"ı, Martin Scorsese'in konu içinde yoğurduğu detaylarıyla da, eserleri arasında farklı bir yere sahip olan "Masumiyet Yaşı"nı andırıyor.Bu dizide de, 1920'deki yaşayış tarzını aksettirerek yüzünüzde gülümseme bırakan birçok sahne mevcut. (Lakin ilerleyen bölümlerde bel soğukluğu tedavisinde kullanılacak olan hokey sopası büyüklüğündeki cerrahî aleti görünce o gülümseme sönebilir.) Diğer yapımlardan esinlenilen çok unsur da söz konusu. İlk bölümdeki cinayet sahnelerinin kurgusunun Francis Ford Coppola'yı gücendirebilecek şekilde "Baba" filminden esinlenilmiş olması bu unsurlara bir örnek.

Boardwalk Empire'ın görsel ihtişamı izleyeni bir raddeye kadar oyalayabilir. Karakterlerin, senaristlik yeteneklerini Sopranos'ta kanıtlamış yazar ve baş yapımcı Terence Winter'ın alışageldiğimiz havasını yansıttığı dokuyla kaynaşması birkaç bölüm alacaktır.Mad Men ve Sopranos'un hayaletleri, Boardwalk Empire'ın etrafında uçuştuğu kesin. Dizi öylesine güzel betimlenmiş ki Soprano'nun gangster melodraması ile Mad Men'in dönem fetişizminin birleşmesinden oluşmuş bir doku karşınıza çıkıyor. Bu çok akıllıcı bir programlama stratejisi fakat bir yandan da Boardwalk Empire'ı TV klasikleri mertebesine ulaşmasını garanti ettirebilecek bir refah ortamından da yoksun bırakabilecek bir etken.

Yayın Günü-Kanalı: Pazar, HBO
Prodiksiyon: Leverage, Closest to the Hole Production, Sikelia Production ve Cold Front Production.
Oyuncular: Steve Buscemi, Michael Pitt, Kelly Macdonald, Michael Shannon, Dabney Coleman, Shea Whigham, Anthony Laciura, Stephen Graham, Aleksa Palladino, Michael Stuhlbarg, Vincent Piazza, Paz de la Huerta, Paul Sparks, Michael Kenneth Williams.
Yapımcı: David Coatsworth
Prodüktör: Rick Yorn
Yaratıcı/Senarist: Terence Winter
Esinlenilen Kitap Yazarı: Nelson Johnson
Prodiksiyon Tasarımcısı: Bob Shaw
Editör: Sidney Wolinsky
Fotografi Yönetmeni: Stuart Dryburgh
Kostüm Tasarımcısı: John Dunn
Müzik Şefi: Randall Poster

Boardwalk Empire Trailer



Derleyen: Emre Bekman

0 Response to "Boardwalk Empire (2009)"

Yorum Gönder

sinesefil@twitter

sinesefil | copyright 2010
Sefiller diyarından duyurulur: Sitede yer alan tüm yazılı ve görsel zamazingolar el emeği, göz nuru, alın teridir.
İzinsiz kullanmaya kalkmayacağınızı biliyoruz, ola ki öyle bir densizlik ettiniz, sakın korkmayın;
peşinizden Reservoir Köpekleri'ni salacak ne hâlimiz var, ne de tâkatimiz.
Adı üstünde hepimiz bir avuç sefiliz. Şimdi uslu uslu oynayın bakalım. Öptük sizi kuzucuklar.